Új halfaj érkezett a Malomvölgyi 2-es tóba a „Mennyországból”


Van egy víziónk: 5-10 éves távlatban a hideg késő őszi-, téli estéken horgászaink forró teát és forralt bort kortyolgatva menyhalra horgásznak jó kedélyűen a tópartunkon. Ezen őshonos halfaj betelepítése unikális dolog régiónkban.

2021. május 11-én több, mint 4000 db előnevelt menyhal érkezett a Malomvölgyi 2-es tóba. Számításaink szerint jó megmaradási arány lesz, ugyanis az életfeltételek megfelelőek a tóban.

A menyhal a tőkehalfélék családjába tartozik, de rokonaitól eltérően édesvízben él. Hideg kedvelő faj, a Duna alsó szakasza a legdélebbi előfordulása, a torkolatvidéken már nem fordul elő. Ragadozó hal, különös ismertető jegye az állán elhelyezkedő egyetlen szál szakáll, a békára emlékeztető fej, valamint a márványozott mintázat.

Főként folyóvizi halként ismert, azonban Európa és Amerika északi tavaiban is nagy számban előfordul. Sőt, rendkívül nagyra nőnek az állóvizekben és nagyon szép egyedszám alakulhat ki. A Malomvölgyi 2-es tó minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely megfelelő életteret biztosít a menyhal számára. Tiszta víz, nagy vízmélység (legmélyebb pontok 7-8 m, átlagmélység 4-5 m), víz alatti búvóhelyek, megfelelő táplálék elérhetősége.

A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd – a kutatók véleménye szerint – az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi balatoni előfordulását „tarka meny” néven.

Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még jó pár évet kell várniuk az első menyhal vacsorával! A betelepített menyhalak ugyanis életkoruk előnevelt szakaszában érkeztek, több év mire elérik a legkisebb kifogható méretet (25 cm). Egyesületünk tervezi a jövőben bevezetni a menyhalak elvitelének a tilalmát mindaddig, míg megerősödik az állomány. Ezt minden évben egy telepítéssel fogjuk megtámogatni, így változatos lesz a menyhal csapatok mérete és életkora. A korlátozás életben fog maradni mindaddig, amíg az állomány megerősödik.

Kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt) és eresszék szabadon! 

A kihelyezésről videó található a facebook oldalunkon!

www.facebook.com/pecsihe