Ivánbattyányi-horgásztavak

Leiras Horgászrend Jegykínálat

Ivánbattyáni horgásztavak

Az Ivánbattyáni horgásztavak és környéke igazi kincs Baranya megye déli csücskében Pécstől 30, Villánytól 7 km-re. A Baranyai dombság dombos-völgyes, érintetlen területein csodás panoráma, szemet gyönyörködtető vidék tárul a látogatók elé. A település, melyről a horgásztó a nevét kapta, zsákfalu jellegéből kifolyólag rendkívül csendes, kifejezetten ajánlott azoknak, akik a pörgős, monoton hétköznapokból kiszakadnának. A környező erdőségek szinte hívogatják a túrázások, barangolások szerelmeseit. Az Ivánbattyáni tórendszer 4 tóból áll, melyből 2 folyamatosan horgászható, a másik kettőben a telepítésre szánt állomány nevelése zajlik. A Horgásztavak az Ivánbattyán alatt húzódó völgyben bújnak meg, a faluba érve kb. 25 m megtétele után, a közösségi ház előtt jobbra fordulva az aszfaltozott utat követve a domb alján déli irányban rövidesen elénk tárul az 1-es tó, illetve a parkoló.

Az 1-es tó 4,6 ha területű, teljes egészében körbejárható, felső harmadában stégekkel ellátott, 1,5-2 m átlagmélységű völgyzárógátas kialakítású. Jellemző halai a ponty, amur, busa, dévérkeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, kárász, ragadozóhalakból pedig a süllő, a balin és a harcsa. Vízfelülete egybefüggő, a meder déli irányba egyenletesen mélyülő, teljesen akadó mentes. A stégeket bárki szabadon használhatja a tulajdonos megérkezéséig.

A 2-es tó a parkolótól északi irányban, közvetlenül az 1-es tó felett terül el, alapterülete közel 5 ha, melyből azonban a szabad vízfelület csak körülbelül a fele, a felső 2-2,5 ha háborítatlan, bokrokkal, nádasokkal és gyékényszigetekkel benőtt, pihenő és ívó helye megannyi kapitális pontynak és csukának. A 2-es tavon korlátozott számban, az éves jeggyel rendelkezők részére csónakhasználati lehetőség adott. Parti horgászat csak a keleti, erdő felőli oldalon engedélyezett, 5 db kialakított horgászállásról. Igazi vadregényes ”vad” víz, megannyi bedőlt fával, vízfölé nyúló bokrokkal, akadókkal. Jellemző hala a ponty és az amur mellett a compó, bodorka, dévérkeszeg, a kárász és a nemritkán kapitális méretű csukák.

Márciustól decemberig lehet napijeggyel horgászni. A horgászidő napijegyes horgászaink részére napkeltétől napnyugtáig tart. Napijegy váltási szándék esetén a tóparti naplóba történő beiratkozás után a horgászat megkezdhető, a napos halőr a következő körútja során felkeresi Önt és kiállítja a jegyet. A területi jegyes tagjaink számára azonban egész évben engedélyezett a horgászat a tó kiolvadásától a befagyásig.

Tógazda: Schiller Zoltán Tel: 06 20 255 28 04, 0630 578 0576

térkép